Információk

Esküvő tervezése a fotóssal

Számtalan helyen olvashatjuk a házasulandók, vagy a rokonság kérdéseit: mi alapján válasszanak esküvői fotóst?

Érthető, hisz sokak életében az első és egyetlen ilyen különleges alkalom, ebből adódóan nem sok tapasztalattal rendelkeznek eme téren. A jó referenciák és az ajánlások persze nagyban segítik ezt a döntést.

A násznép telefonnal készített képei nyilván nem garantálhatják a professzionális szintet, nem pótolhatják a profi esküvőfotósok munkáit. Meg szoktuk kérni a párt, hogy szóljanak a vendégeknek, mert a szertartás alatt a képbe belógó videózó, fotózó kezek hada nem mutat jól a képeken. Igyekszünk minden fontos és szép pillanatot megörökítteni, mi azért vagyunk ott. A vendégek ünnepeljenek, bulizzanak, mi pedig fotózunk. Ahogy a szlogenünk is mondja: “Ti egybekeltek, mi fotózzuk!”

Milyen fotókat készítünk?

A spontán érzelmek, a gyengéd pillanatok teszik ragyogóvá az esküvői fotókat. Persze vannak beállítások, divatok és trendek. Hogy ezeket mennyire használjuk, követjük, azt jó előre megbeszéljük a párral, nekik mi a kívánságuk, milyen képeket szeretnének..

Fontos tényező a fény. A merőleges, nyári déli napfény nem igazán alkalmas szép fotók készítésére, mert nagyon kemény árnyékokat vet az arcra, valamint a szemgödör sötét lesz a felülről érkező fények miatt. Kreatív és esküvői fotózásra is érdemes délelőtti vagy kora délutáni időpontot választani a szép laposabb fények miatt. A jegyes fotózásnál szintén igaz ez. Egy ellenfényes naplementés fotó is igazán szép tud lenni.

Jegyesfotózás

 

A jegyesfotózás egy remek alkalom arra, hogy egy kicsit megismerjük egymást az esküvő előtt, szokjátok a fotózás hangulatát és nem utolsó sorban kezetekben legyen egy szép sorozat Rólatok a nagy nap előtt (a képeket akár fel lehet használni a meghívókhoz, vagy emlékeztető emailhez, vagy akár levetíthető az esküvő napján is).

Általában az esküvő előtt pár héttel (akár pár hónappal előtte is lehet, de szívesen megörökítjük a lánykérést is:) készülnek ezek a képek. Örülünk, ha konkrét ötlettel, egyedi elképzelésekkel kerestek meg minket, hogy milyen témára fűzzük fel a jegyesfotózást, vagy melyik a kedvenc helyszínetek, de szívesen segítünk is ebben. Pl. ha egy téli sorozatot képzeltek el, őzikével, forró teával a Vadasparkban, vagy szeretnétek főzni egy étteremben, vagy őszi falevelek között hemperegni, esetleg egy cukrászdában andalogni, vagy egy mozit gondoltátok ki helyszínnek, mivel megőrültök a filmekért……szóval engedjétek el a fantiáziátokat és keressetek meg minket az ötleteitekkel!

Mit vegyetek fel a jegyesfotózáshoz?

Amikor konkrét elképzeléssel kerestek meg minket (pl. volt olyan fiatal párunk, akik a 20-as évek Amerikáját idézték meg és műtermi sorozatot képzeltek el magukról, ehhez pedig jelmezeket kölcsönöztek), akkor ehhez igazodik a ruházat is. De lehet teljesen egyszerű, letisztult képsorozat is, akár farmer és fehér felső (az egyik kedvencünk). Amire mégis érdemes odafigyelni:

-Ne legyenek nagy minták, feliratok, márkajelzések (kivéve, ha pont az a cél, hogy valamit megmutassatok, pl. külön erre az alkalomra készített póló, vagy egyéb) a ruháitokon.

-Érdemes összeöltöznötök. Pl. sárga cipő a vőlegényen és ugyanolyan sárga kardigán a menyasszonyon, hozzá sárga virágcsokor, vagy fekete motoros bőrdzseki,  stb.

-Lehetőleg kerüljük az edzőcipőt, susogós bermudát (kivéve, ha megfontolt koncepció része:)

Mit hozzatok még magatokkal?

Mindent, ami rátok jellemző, szeretnétek viszontlátni a képeiteken és kicsit egyedivé teszi a sorozatotokat. Jöhet kutya, macska, ló, oldalkocsis motor, 100 léggömb, rózsaszín elefánt, piknikes kosár…engedjétek szabadon a fantáziátokat!

Vágyak és igények

 

Az esküvőtervezgetés az egyik legjobb dolog! Miként a Karácsonyban is az egyik legizgalmasabb a készülődés, tervezgetés, hogy kinek mit és honnan, mibe csomagoljuk, hogy adjuk át, mi legyen a menü, mekkora legyen a fa és milyen díszekkel ékesítsük fel. Karácsony ugye minden évben van, de esküvő, olyan igazi, talán csak egyszer. Így esküvőre készülődni nem is csak egy évvel korábban lehet, hanem akár már kislányként is tudunk álmodozni arról, hogy milyen lesz a ruhánk, a csokrunk és a fátylunk és milyen büszkén mosolygunk majd a Nagyő oldalán a ránk hulló sziromáradatban.  Amikor pedig tényleg jön a herceg, hogy valóra váltsa az álmokat, készülhet a konkrét lista a vágyakról és az igényekről. Na és itt jövünk mi, fotósok.

Vagyis, előbb jön a képnézegetés az interneten, magazinokban. A vágyaknak és igényeknek csak a képzelet, a tér és az idő, valamint a pénztárca szab határt. A jószándék és a tapasztalatmegosztás vezérel minket abban, hogy erről írunk. Ugyanis gyakran előfordul, hogy a párok kész mappával, külföldi fotógyűjteménnyel keresnek meg minket (és persze a dekoratőr kollégákat, esküvőszervezőket) és mutatják, hogy pontosan olyan esküvőt képzeltek el és olyan fotókat is szeretnének magukról. Pl. ahogy rózsákkal dúsan kirakott kapu alatt állnak, szorosan ölelik egymást a szélben libbenő száz szalag között, Majd megkapják az árajánlatot a dekorációra, ahol a rózsakapu a rengeteg szalaggal és a 150 virágfejjel nem csupán pár ezres tétel, hanem vaskos kis összeg, és ez csak a vágyaik listájának egy tétele. Mert ott van még a négyemeletes torta, a kedves kis dekorációs elemek minden asztalra, stb….És kénytelenek lehúzni a listából. De mivel semmit sem szeretnének azért kihagyni, egyik tételt sem törlik el egészen, csak éppen megnyírbálják. Pont annyira, hogy szinte semmi értelme ne legyen. Hiába javasolja a virágkötő, hogy akkor hagyják ki a boldogságkaput teljesen, helyette készít majd nekik egy vastag zsinórra kötözött, tüll- és selyemszalagokból álló dekorációs elemet, amin ugyan élő virág nem lesz, de pompásan mutat majd a helyszínen és a fotókon. Ragaszkodnak az elképzelésükhöz, de nem akarják, vagy nem tudják megfizetni. Elkészül a boldogságkapu. Csak éppen nem úgy, ahogy az adott képen anno boldogan mutatták nekünk az tervezés szakaszában, mert ahhoz 150 rózsa kellett volna…….hanem csak tíz rózsából. Egy magazinban látott lampionerdőből, ahol vagy ötven lógott le egy fáról és bevilágította a főasztalt este, csupán csak ötöt rendeltek meg…..A torta sem lett ötemeletes, csak kettő, bár a cukrász javasolt egy kicsit más fazont és díszítést, mert szakértő szemei látták, hogy az eredetileg ötemeletes tortára való díszek nem mutatnak majd egy kétemeletesre redukált hasonlón……

Na és akkor tényleg itt jövünk mi, fotósok. Minden tőlünk telhetőt megteszünk. Lefényképezzük a csókot a rózsás boldogságkapu alatt, amelyet tíz szál rózsa díszít itt-ott, szalag se nagyon lengedezik rajta…..A tortát, amely nem ötemeletes, mint az eredeti képen volt, hanem csak kettő, és elvész a nagy marcipánfigurák alatt, amit az ötemeletes elbírt volna ugyan, de így alig látszik a torta formája…..Papirlampionokból is csak pár dísziti a hatalmas teret, szinte észrevétlenek maradnak így elszórva, nem hogy bevilágítsák a főasztalt. Aztán a végén jön a csalódás, hogy nem az van a képeken, amit anno a falra elképzeltek. Mert hol a rengeteg rózsa, a libbenő szalagok, a lampionok adta fények? Mi sem tudunk több rózsát retusálni a boldogságkapura, emeleteket húzni a tortára és plusz lampionokat varázsolni a helyszínre retusálással. Fontos, hogy ezeket jó előre átgondoljátok, mi az ami belefér a költségvetésbe, és mit szeretnétek viszontlátni. Nem érdemes mindenből csak egy kicsihez ragaszkodni, hogy a vágylista összes pontja ki legyen pipálva.

Rögtön itt van a készülődés sorozat. Ez az egyik kedvenc részünk az esküvőfotózásoknál és szerencsére egyre többen kérik és szeretik, szinte mindig ott vagyunk a menyasszonnyal és később a vőlegénnyel is az előkészületeknél (smink, haj, ruha, stb…) Igazán szép és megható pillanatok. Volt olyan menyasszonyunk, aki a webalbumában jó előre megmutatta nekünk, milyen képeket szerete az előkészületekről. A helyszín egy ódon szálloda volt, mesés csillárokkal, hatalmas ablakokkal és széles lépcsőkkel. Mikor megérkeztünk a megadott címre, egy helyes kis falusi ház előtt áltunk meg. Apró ablakos házikó, sötét szobákkal, rendetlenséggel, szétdobált zacskókkal és ruhákkal. Hangsúlyozzuk, ott is lehet szép pillanatokat elkapni, egyáltalán nem lesznek OLYANOK a képek, mint amilyeneket mutattak nekünk, mert a menyasszonyon kívül egyetlen elem sem hasonlított az áhított képen lévőkre. A menyasszonyi ruha uszályát még csak kis sem tudtuk húzni a szűkös terek miatt, csakis a kertben, ami pedig a gondozatlansága miatt alkalmatlan volt a fotózásra…….És így tovább…

De ott van a másik példánk, ahol végig egy csónakos koncepciót emlegetett a kedves pár. Evezőlapáttal, régi kopott csónakkal, rózsaszírmokkal beszórt vízzel ladikbancsókolózással, kis mezei virágokból álló koszorúval a menyasszony hajában. A helyszínen pedig találtunk egy régi, törött csónakot, evezőlapát nélkül, víz nélkül, koszorús menyasszony nélkül……Igaz, beültek a csónakba…..Na de milyenek lesznek így a képek?

A másik fontos pont, amit itt kell megemlítenünk, hogy mik az igényetek a fényképekkel kapcsolatban. Nyilván azért kerestek meg minket, mert tetszenek az oldalunkon található fotók, aminek nagyon örülünk. Azt is látjátok, hogy milyen sítlusban fotózunk, retusálunk, hogy pl. szeretjük az adott helyszínre, évszakra jellemző apró részleteket is megörökíteni. Így meglepő, ha valaki azt kifogásolja, hogy miért nem látszik minden képen a feje, miért vágtuk le a képet a nyakánál és miért szerepel rajta csak a kezük….Hogy miért fotóztuk a szőlőszemeket közelről, amikor azon nincs is egy ember sem? Mit keres a képen egy kóbor kutya a süteményestálat szaglászva?  Miért igazgatja a bugyiját a kis copfos koszorúslány amikor viszi a gyűrűket? Nekünk így teljes a Ti napotok, hogy megmutatjuk a részleteket, az apró kis szépségeket, amelyek az esküvőtöket jellemezték. Igen, igen, nem néztek minden képen a kamerában, sőt, a legtöbb képen nem néztek a kamerába, hanem egymásra, vagy barátokra, ismerősökre….Elkapott pillanatok ezek, nem kell mindig csak a csíííííz.

Azt sem tudjuk magunktól kitalálni, hogy a harisnyakötőd alatt hordod egész esküvő alatt az első szerelmeslevelet, amit a párod írt Neked és a képeket nézegetve bánkódsz, hogy azt mi mért nem fotóztuk le? Mert nem mondtad és mi pedig nem nézünk a szoknyád alá. Általában. Kérlek, szóljatok, ha vannak olyan fontos momentumok, részletek, amelyeket szeretnétek megörökíttetni velünk! Mert mi sem vesszük észre feltétlenül, hogy a kedvenc parkotokban van egy eldugott kis fába vésett szivecske, vagy hogy ha felépítjük a két jeggyűrűt és az eljegyzési gyűrűt, akkor a belső felén összeáll egy latin idézet.

 

 

Képek a készülődésről

A készülődést a menyasszony és vőlegény saját otthonában szoktuk fotózni, vagy az esküvő napjaira kibérelt szállodai szobában. Itt is fontos nekünk az elegendő természetes fény. Vakutechnika használatával ez természetesen pótolható, de nincs szebb a beszűrődő természetes fénynél.

Néhány tipp a készülődéshez:

– lehetőleg ne legyen nagy rendetlenség a saját-  vagy a szállodai szobában. Ilyenkor nem elsődleges szempont, hogy a fotósnak megfeleljenek, de mégis, olyan jó, ha nincsenek a képen a háttérből belógó nejlonzacskók, nem lóg mindenhol levetett ruha.

-szeretjük lefényképezni a menyasszony-, vőlegény ruháját is. Ilyenkor a legtöbb esetben csak műanyag vállfát találunk, pedig annyival szebb lenne egy régi, patinásabb, vagy egy új, szép fa fogasra fellógatni.

-A sminkelést, hajkészítést is le szoktuk fényképezni, így ilyenkor is sokkal szebb, ha nem tréningruhában van a menyasszony, hanem valami szép pongyolában, laza ruhában (lehetőleg világos színekben).

-A menyasszonyi ruha felvételét követő fél-egy órában már nem javasoljuk szoros fehérnemű, felső viselését, mivel megnyomják a bőrt és a ruhából látható részeken kilátszik. Mi ezt retusálással valószínűleg el tudjuk tüntetni, de mégis szebb, ha nem látszik a szoros melltartópánt a csodálatos ruha kivágásán keresztül.

-Ásványvíz, ásványvíz és még egy kis ásványvíz. Sokkal szebb a bőr, ha a nagy nap előtt 24 órával elkezd a pár inni:) De tényleg, fontos a hidratáltság!

-Az esküvők nagy részét nyáron fotózzuk, legtöbbször kánikulában. A legjobban a vőlegényeket viseli meg, akik ing-mellény-zakó felszerelésben csinálják végig a napot. Javasoljuk egy pót ing bekészítését nekik, ha átizzad az első, át lehessen öltözni.

-gyakran tapasztaljuk, hogy bár készül próba smink és haj (nagyon fontos lehet, mindenkinek javasoljuk…itt kiderül, hogy milyen gyorsan lesznek készen a szépítő szakemberek, mikor kell elkezdeni ahhoz, hogy mindenre jusson idő, és utána mennyire tartós a smink és a haj), a ruhát nem tudják felpróbálni ezzel egyidőben. Így az esküvőn derül ki, hogy pl. a haj és a ruha „nem kompatibilis egymással”. Gyönyörűek a strasszos, gyöngyökkel díszített felsők, amelyekhez inkább feltűzött hajat javasolunk, mivel a leengedett haj beleakad, összekuszálódik, minden tele lesz kósza hajszálakkal.

-műszempilla. Ma már gyönyörű, tartós műszempillákat lehet feltetetni és tényleg érdemes, mert csodálatosan mutat. Próbáljuk ki az esküvő előtt! Akár a többhetes, tartósabb változatot, akár csak az eseményre feltett szempillahosszabbítást. Mennyire zavar, hogy viseli a szemünk és mennyire érezzük jól magunkat benne.

-Porpúder! Mindenkinek kötelező. Még a vőlegénynek is szoktunk kérni. A sminkessel egyeztessétek a bőrötöknek megfelelő árnyalatot, típust, stb. Lehetőleg ecsetet is tartsatok magatoknál, amivel könnyen fel lehet vinni az esküvő alatt is, hogy ne legyen zsíros, csillogó a bőr a nagy melegben, valamint egy puha kendőt, papirtörlőt (kistáskában vagy valamelyik rokonnál, koszorúslánynál), amit gyorsan oda lehet tenni, hogy ne a ruhátok legyen púderes.

-rúzs vagy szájfény. Ezt is a sminkestől érdemes beszerezni vagy jó előre egyeztetni vele a próbasminknél, hogy ez is bekerüljön a kistáskába.

-ásványvíz. Bár a nagy melegben azt mondják, érdemes meleget inni, mégis a negyven fokban, a többórás rohangálás és előkészület után jólesik a hideg. Egy kisebb termoszban jeges üdítő, ásványvíz bekészítése hasznos lehet. Szívószál! Kevésbé jön le a rúzs.

 

Kreatív fotózás

A kreatív fotózás az a rész, amikor a párról a násznép nélkül, külön,  közösen kitalált koncepció alapján készítünk egy vagy több sorozatot. Olyan, mint régen a beállított esküvői képek, csak idővel ez külön műfajjá nőtte ki magát. A beállítások természetesek vagy nincsenek és attól kreatív, mert előre kitaláljuk, milyen környezetben legyen, mi legyen a pár saját „története”. Persze a párral együtt közösen ötletelünk a fotózás közben is. Természetesen készülnek képek az események sodrásában is, de mégsem érdemes elkapkodni az esküvői fotózásnak ezt a részét! Ha készül az esküvőről menetrend (ha lesz vőfély, általában nála megtalálható), ezt jó előre le szoktuk kérni mi is és jelezzük, hogy a kreatív fotózásra is ütemezzünk be 1-2 órát.

 

Képek a szertartásról

A szertartásnál nem kell kapkodni. Van gyakorlatunk a pillanatok gyors elkapásában, de sokat tud segíteni a pár is, hogy szép képek szülessenek. Nem takarják ki karjukkal, kezükkel a gyűrűhúzást, nem kapkodják el. Ugyanez vonatkozik a csókra. Nem kell kapkodni, hiszen így is úgy is egy röpke pillanatnak fog tűnni.

Van, amit meg lehet ismételni, van amit nem: gyűrűhúzás, első hitvesi csók, csokordobás.

A csoportképeknél szeretjük mi megválasztani hol előnyös a fények miatt fotózni.

A buli, tortavágás fotózásánál szintén az örömképek a legszebbek.

Az éjfél utáni képek viszont már nem mindig a legelőnyösebbek, sem a párnak, sem a násznépnek. Leolvadnak a sminkek, szétesnek valamennyire a frizurák, az emberek fáradnak, nagy melegben izzadnak.

De addigra már bőven van mindenkiről gyönyörű fotó.

“Csakúgy szerelemképek”

Nem kell feltétlenül jegyben járnotok, vagy házasságra készülődnötök ahhoz, hogy egy szép szerelmes sorozat készüljön Rólatok. Vagy éppen már volt is esküvőtök valamikor, de vágytok egy ilyen fotózásra. Csinálhatunk egy “csakúgy szerelemképek” albumot is Nektek.

 

Csavard fel a szőnyeget

A jó zene és a táncos lábú rokonok garantálják a buli hangulatát. Remek hangulatú képek születnek, melyekhez nem vonakodunk akár felállni egy székre, vagy asztal tetejére és onnan elkapni egy-egy remek pillanatot.

Jó előre érdemes megbeszélni, hogy meddig szeretnétek a fotózást, mert egyrészt éjfélig általában már teljes a palettánk, elkészülnek a bulizós képek is, másrészt tapasztalatunk szerint a hajnali mulatozásnál már megjelennek a teljesen átázott ingek, lefolyt sminkek és mindig akad egy olyan ismerős, vagy rokon, aki szívesen eltekintene ezen állapotának dokumentálásától:)

 

Vacsora, torta

Az esküvői dekorációt, a terítékeket, díszeket ha lehet, szívesen fotózzuk az esküvő előtt, mikor a dekorosok elkészültek mindennel. Általában ilyenkor még természetes fénynél lehet megörökíteni, teljes pompájában. Ugyanígy a tortát is nagyon szeretjük fényképezni még délelőtt, vagy akár az ifjú pár kezében, frissen felöltözve. Persze ezekről készülnek fényképek a vacsoránál is.

Vacsora közben nem szoktunk fotózni, főleg azért, mert senki nem mutat jól csirkecomb rágás közben:) Azért akad néhány olyan pillanat, amit érdemes elkapni, ill. általában megörökítjük az ételeket, menükártyákat.

Mindig megkérjük az ifjú párt, hogy lehetőség szerint előre kérjék meg a rokonokat, hogy ne fotózzanak, vagy ha mégis, akkor azt legyenek szívesek messzebbről tenni. Nagyon kellemetlen, mikor mobiltelefon erdőn kell átvágnunk ahhoz, hogy hozzáférjünk a témához, és valamiért az esküvői torta különösen vonza a lelkes fotósokat. Gyakran elrontja a képeket a sok belógó telefon, amelyeket igyekszünk kikerülni, de ha szinte a tortadíszbe kapaszkodva fényképeznek, nincs rá sok esély, hogy nem kerül rá a képre.

Nem tűnik fontos pontnak, ám szerintünk mégis szólni kell a tortabetolásról is. Ha lehetőgés van rá, érdemes néhány rátermett rokonra bízni, vagy ha ezt az étterem nem javasolja, akkor megkérni őket, hogy a tortavágásnál hagyjanak egy kis időt a fényképezére, és legyenek szívesek nem minden képen az ifjú pár mellé, esetleg elé állni.

 

Mikor lesznek készen a képek?

Igyekszünk az esküvőt követő pár napon belül néhány képet átadni Nektek, amolyan kis ízelítő gyanánt. A teljes anyagot 2-4 héten belül ígérjük.