Gyakran ismételt kérdések

Mennyivel előre érdemes foglalni időpontot?

Az a tapasztalatunk, hogy a párok sokszor foglalnak 6-12 hónappal előre fotósokat, hogy biztos ráérjünk az Ő nagy napjukon. Év végére gyakorlatilag a következő év esküvős főszezonja, 05 – 09 hó gyakorlatilag be is telik.

Miért előnyös az, hogy mi ketten fotózunk?

Az esküvőket általában ketten fotózzuk az esemény komplex jellege, a gyorsan elröppenő, de fontos pillanatok miatt. Így jut idő és figyelem mindenre a legapróbb részletekig. Stílusunk és a két fotós anyaga kiegészíti egymást, az 1+1 =3 hatás érvényesül.

Mire érdemes figyelni a felkészülés során?

Tapasztalatunk szerint a legjobb szervezés mellett is sok minden az utolsó pillanatra marad. Nem jó, ha izgalmat, feszültséget szül ha bármi nincs készen időben. A próbasmink, próbafrizura elkészítése az esküvőt megelőzően ajánlott, így nem lesznek meglepetések. Valamint tudjuk, hogy mennyi időt vesz igénybe. Sokszor a csúszások miatt alig maradt idő (5-10 perc) a kreatív fotózásra, ami nem elég. 1-2 óra szükséges hozzá, hogy szépen, kényelmesen meg tudjuk csinálni a ragyogó képeket. A nagy nap előtt közvetlen nem ajánlott: szolárium, erős napozás, hámlasztó kezelések, szőrtelenítés. Bármi ami pirosodást, irritációt okoz a bőrön. Ajánlott viszont a nyugodt, elegendő alvás, és bőséges folyadék fogyasztás, amitől a bőr sokkal szebb lesz, (a cserepes száj fotón sem szép), és a tekintet is szebb, csillogóbb, ha hidratált a szervezet. Az esküvő napján is elfelejtenek sokan inni, pár falatot enni a nagy készülődésben, és délutánra akár migrén is lehet belőle, a tűző napon, kellő folyadékpótlás nélkül.

Hogyan tudjuk lefoglalni az időpontot nálatok?

Ha megvan az időpont, és a döntés, hogy a Ti nagy napotokat mi fotózzuk, akkor érdemes lekötni az időpontot, hogy ne legyen másé. Foglaló ellenében szoktuk garantálni, hogy ott leszünk és számíthattok ránk és mással nem tárgyalunk a már lefoglalózott időpontról. Ez nagyságrendileg a fotózás összegének 20%-a szokott lenni. Készpénzben vagy átutalással is praktikusan rendezhető.

Mennyiért fényképeztek esküvőt?

Az árajánlat egyénre szabott. Kér-e a pár jegyes fotózást? Az esküvő előkészületeit, a szertartást, szabadtéri esküvői fotókat, ill. úgynevezett kreatív fotózást, a vacsorát, a vacsora utáni programok megörökítését is kérik-e? Függ a helyszín távolságától, utazás, szállás költségeitől is. Illetve bármilyen egyedi elképzelés, igény számít, amihez igyekszünk természetesen alkalmazkodni.

Mikor és hogyan kapjuk meg a képeket?

A képeket letöltő linken (könnyen kezelhető) illetve CD-n vagy pendrive-on (személyesen v. postai úton) adjuk át. Igyekszünk minél előbb általában 3 héten belül elkészülni a képekkel, de addig is kap a pár ízelítőt a képanyagból.

Tudtok-e ajánlani sminkest, fodrászt, ceremóniamestert, dekoratőrt, tortacukrászt?

 Igen, természetesen. Mi már sok partnerrel dolgoztunk együtt. Ismerjük kik azok, akik megbízhatóak és szép, jó munkát végeznek. Ha bármiben tudunk ebben segíteni Nektek, ajánlani, forduljatok hozzánk ilyen kérdésekben is.

Esős idő esetén mik a tennivalók?

A zárt térben fotózandó részeknél nem okoz gondot, viszont a szabadtéri kreatív fotózásoknál már probléma lehet.. a smink, frizura, ruha miatt is, és a felszerelésünk sem szereti a vizet. Ha el tudjuk halasztani a kreatív fotózást, akkor más napon jobb időben az megvalósítható, illetve divatos ernyőkkel, gumicsizmával bohém esküvői képeket készíthetünk. Erre érdemes felkészülni.

Hogyan készüljünk a jegyes fotózásra, miről szól ez a fotózás?

A jegyes fotózás divatos dolog, mégis annál inkább azt gondoljuk egy nagyon szép emlék. Kicsit hasonlít az esküvős kreatív fotózásra, annyiban hogy valami koncepció, közösen kialakított elképzelés szerint fotózunk Titeket. Abban különbözik, hogy itt civil ruhában fotózzuk a párt, ami lehet sportosan elegáns, az évszaknak, időjárásnak megfelelő, casual öltözet. Érdemes akár színekben összeöltözni, harmonikusabb a képeken. Nagy feliratokat, nagy mintákat nem ajánljuk, pasztell vagy élénk színek egyaránt jól mutatnak a képeken. A témaválasztás, a “történet” rátok van bízva, persze helyszínben, ötletelésben mi is sokat tudunk segíteni. Ez a fotózás lehet street fashion jellegű, de lehet akár kávézós hangulat, sétálós. Lehet a természetben, zöldövezet, park, tópart, kaszáló szalmabálákkal, a lehetőségek száma végtelen. Ami lényeges, hogy a jegyes fotózásokon a jegygyűrűnek szerepelni “kell”. De ha még nincs készen, vagy nem ragaszkodtok hozzá a szerelmes párfotók nélküle is nagyon szépek lesznek.

A jegyes fotózást mikorra tervezzük?

 Szokásos esetben a házasságkötés előtt 2-4 héttel szoktuk a jegyes fotózást betervezni. De lehet akár az időpont foglalást követően is, így alkalmunk nyílik megismerni jobban egymást. Időjárást is érdemes figyelni, a derűs és a borult idő is alkalmas lehet, a tűző napsütés és az eső viszont kevésbé.

Videó készítését vállaljátok-e?

Mi nem készítünk videót, fotósok vagyunk, de igény szerint természetesen tudunk videós kollégát is ajánlani.

Milyen kellékekkel készüljünk?

Alapvetően bármi lehet, ami az ifjú párnak tetszik, vagy amit ők szeretnének. Sokféle kellék szerepelhet, és ezek be is szerezhetőek, min pl. : esküvői napernyő,  accesoires a ruhákhoz: fátyol, csipkekesztyű, hajdíszek, mandzsettagomb, zsebóra. Kedvenc háziállat, kutya, macska is jól mutat pár közös képen. A dekorosok is sok mindent tudnak biztosítani, akár egy fotósarok készítéséhez: szemüveg, Mr, Mrs zászlók, bajusz, paróka, képkeret. Pezsgő, lufik, konfetti, virágszirmok, rizsszórás, ezekre is lehet készülni, kinek mi tetszik, mit szeretne az esküvőjére. A készülődés, smink, öltözködés fotózásánál nekünk a meghívó, a csokor, és a gyűrűk jó ha rendelkezésünkre állnak, mert azokat is megfotózzuk nektek.

Hogy működik az első házasok adókedvezménye?

 Az első házasok adókedvezmény havi nettó 5000 forintot jelent, amit a házaspár egyik tagja vehet igénybe. Feltétel, hogy 2014 dec 31 után történt a házasságkötés és minimum az egyik félnek az első házassága.A kedvezmény igénybevételének feltétele a házastársak nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy tartalmazza a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket. A munkáltatódtól kérj ilyen nyilatkozatot és adjátok le a munkahelyeiteken.

Mikorra érdemes az esküvőt tervezni?

Számos szempont van, ami egy párnál kialakítja az esküvő ideális időpontját.

Egyéni és családi szempontok is.

Az esküvős fő szezon: június-július-augusztus hónapok.

Ilyenkorra a legtöbb szolgáltató foglalt, jó előre elkelnek a szombatok és a péntekek is, akár már az esküvő évét megelőző évben.

A nyári erős déli napfény (11-14h. időszakban) nem ideális fotózni sem, és kánikulában a tikkasztó hőség sem igazán kedvező. Erről bővebben írunk az ‘információk’ részben is.

Szóval mindenkit bátorítunk, hogy tavasszal, április-májusban is gyönyörű esküvőtök lehet, ugyanígy ősszel, szeptemberben, október elején is.

Esküvők egész évben vannak, érdemes kihasználni a fő szezonon kívüli hónapok szépségét.

Gondoljunk csak akár egy szép, havas téli esküvőre.

Mit írjunk le, amikor árajánlatot kérünk?

Konkrét ajánlatot csak akkor tudunk adni, ha tudjuk, mit szeretnétek. Mik az igényeitek, elképzeléseitek.

Milyen események azok, amikhez szeretnétek a fotós jelenlétét.

Általában a fontosabb momentumok időrendben: előkészületek: smink, fodrász, öltözés, ékszerek, készülődés, család, barátok, rokonok érkezése – szertartás (polgári és/vagy egyházi) – kreatív fotózás (1-2-3 óra szertartás előtt vagy után) – vacsora, játékok, buli – tortavágás – menyasszonytánc, illetve zenés táncos vigadás.

Ha van pontos terv, vagy elképzelések, és hozzá időpontok, azokat mindenképpen kérjük már ajánlatkéréskor megírni.

Az egyes események pontos helyszíne is fontos információ, hogy átlássuk a programot.

Érdemes megírni a tervezett létszámot, és hogy mikortól – meddig tervezitek az esküvői programokat.

Bármilyen fontos igény, részlet szerepeljen, ami nektek fontos, mert az nekünk is az.

Abban próbáltunk segíteni, hogy alakítottunk ki csomagokat, azzal a céllal, hogy lehessen válogatni, ki mit szeretne. Ezek természetesen csak irányadó jellegűek, mivel minden esküvő különböző, az ideális ajánlatot veletek közösen alakítjuk ki.